Varování úvodemVyužívá se při luhování čerstvých, ale i sušených bylinek. Velice chutná je pak kopřiva, máta, meduňka a další. Připravte si třeba PET láhev s minerální nebo stolní vodou a do ní vložte umyté, čerstvé bylinky. Množství záleží na vás. Láhev pevně uzavřete a nechejte až deset hodin luhovat v chladničce, nejlépe přes noc. Taková voda báječně chutná a můžete si být jisti, že jste zachovali všechny cenné látky obsažené v bylince. Doporučuji v jarním období takto luhovat kopřivu, díky vitamínům a minerálům v kopřivě, nebude cítit typický fenomén zvaný "Jarní únava".
Koupele
celková koupel
Na 10 litrů vody počítáme tak cca 100g bylinek Voda, když si lehnete, by vám měla sahat po srdce, nikdy vám voda nesmí přesahovat přes nebo nad srdce. Nebuďte ve vodě ponoření až pod krk. Ve vaně byste měli pobýt jen asi 20 minut a opět se nesušte, ale celý se zabalte do osušky a županu. Na nohách mějte bačkory. Jediná část těla která vám kouká je hlava. Ihned se zachumlejte pod peřinu a ležte tak aspoň hodinu, nejlépe však, přes noc.
Ostatní příprava
tinktura
Nejkoncentrovanější způsob využití léčivých rostlin. Připravte si ovocnou nebo žitnou pálenku (slivovice, hruškovice apod.) vždy s minimálním obsahem alkoholu 40%. Do lahve dejte čerstvé bylinky až po hrdlo lahve, poté zalijte bylinky, pevně uzavřete láhev a dejte do tmavé místnosti s pokojovou teplotou (cca 20-25°C). Nechejte takto luhovat až 14 dní. Občas však obsahem zatřepte. Po čtrnácti dnech, přeceďte obsah a naplňte tmavé lahvičky. Skladujte v temnu.
olej
Připravte si panenský rostlinný olej a bylinky, které potřebujete využít. Naplňte jimi láhev až po hrdlo, nádobu pevně uzavřete a luhujte 14 dní v temnu a při pokojové teplotě. Obsahem občas zatřepte. Po této době plňte tmavé lahve a skladujte v temnu. (výjimka: Třezalka tečkovaná se v prvních 2 dnech luhuje na světle).
mast
Připravte si až 400gramů vepřového sádla a 50-100gramů bylinky. Vepřové sádlo ohřejeme a do vroucího sádla přidáme bylinky, ze kterých chceme vyrobit mast. Nenecháme smažit dlouho, pouze asi 1 minutu. Pak necháme pozvolna luhovat bylinky a necháme to takto až přes noc. Druhý den obsah ohřejeme na takovou teplotu, abychom mohli obsah scedit a plnit jimi připravené nádoby. Skladuje se potom v chladnu a temnu!