Všechny léčivé byliny nejsou neškodné !!!. Mnohé mají vedlejší účinky. Používáme smaltovaný hrnec a dřevěné lžíce, k řezání potřeby z bílého kovu. Každá bylina má jiné vlastnosti a účinky, její síla může být závislá jak na samotné konkrétní rostlince, tak na individualitě uživatele
Čaj zapar Nechejte převařit vodu a pak nechejte jen chviličku vodu odstát, tak aby voda mírně zchladla. V hrnečku už máte připraveno doporučené množství bylinek. Většinou se jedná o jednu čajovou lžičku na ¼ litru vody, což odpovídá objemu běžného hrnku. Doba luhování je pak 5-7 minut, není-li uvedeno jinak. Po dobu luhování, mějte nádobu zakrytou, aby čaj nechladl. Pijte jej horký po malých douškách. odvar Na rozdíl od záparu, se bylinky vaří, ne však dlouho, čas přípravy je opět uveden u bylinky. Necháme na mírném plameni povařit cca půl minuty až do dvou minut, tento čas je vždy upřesněn u jednotlivých rostlin. Po takovém povaření se pak ponechá odstát 15 minut v zakryté nádobě. Poté čaj pijte opět horký a po douškách. macerace Jedná se o luhování léčivých rostlin za studena. Využívá se při luhování čerstvých, ale i sušených bylinek. Velice chutná je pak kopřiva, máta, meduňka a další. Připravte si třeba PET láhev s minerální nebo stolní vodou a do ní vložte umyté, čerstvé bylinky. Množství záleží na vás. Láhev pevně uzavřete a nechejte až deset hodin luhovat v chladničce, nejlépe přes noc. Taková voda báječně chutná a můžete si být jisti, že jste zachovali všechny cenné látky obsažené v bylince. Doporučuji v jarním období takto luhovat kopřivu, díky vitamínům a minerálům v kopřivě, nebude cítit typický fenomén zvaný "Jarní únava". Koupele celková koupel
Na 10 litrů vody počítáme tak cca 100g bylinek Voda, když si lehnete, by vám měla sahat po srdce, nikdy vám voda nesmí přesahovat přes nebo nad srdce. Nebuďte ve vodě ponoření až pod krk. Ve vaně byste měli pobýt jen asi 20 minut a opět se nesušte, ale celý se zabalte do osušky a županu. Na nohách mějte bačkory. Jediná část těla která vám kouká je hlava. Ihned se zachumlejte pod peřinu a ležte tak aspoň hodinu, nejlépe však, přes noc. Ostatní příprava tinktura Nejkoncentrovanější způsob využití léčivých rostlin. Připravte si ovocnou nebo žitnou pálenku (slivovice, hruškovice apod.) vždy s minimálním obsahem alkoholu 40%. Do lahve dejte čerstvé bylinky až po hrdlo lahve, poté zalijte bylinky, pevně uzavřete láhev a dejte do tmavé místnosti s pokojovou teplotou (cca 20-25°C). Nechejte takto luhovat až 14 dní. Občas však obsahem zatřepte. Po čtrnácti dnech, přeceďte obsah a naplňte tmavé lahvičky. Skladujte v temnu. olej Připravte si panenský rostlinný olej a bylinky, které potřebujete využít. Naplňte jimi láhev až po hrdlo, nádobu pevně uzavřete a luhujte 14 dní v temnu a při pokojové teplotě. Obsahem občas zatřepte. Po této době plňte tmavé lahve a skladujte v temnu. (výjimka: Třezalka tečkovaná se v prvních 2 dnech luhuje na světle). mast Připravte si až 400gramů vepřového sádla a 50-100gramů bylinky. Vepřové sádlo ohřejeme a do vroucího sádla přidáme bylinky, ze kterých chceme vyrobit mast. Nenecháme smažit dlouho, pouze asi 1 minutu. Pak necháme pozvolna luhovat bylinky a necháme to takto až přes noc. Druhý den obsah ohřejeme na takovou teplotu, abychom mohli obsah scedit a plnit jimi připravené nádoby. Skladuje se potom v chladnu a temnu!