Čaj obsahuje téměř sto třicet chemických látek, z nichž nejvýznamnější jsou třísloviny: katechiny, polyfeny a jejich sloučeniny, které se vyznačují vysokou biologickou aktivitou.
Účinkem tříslovin se zvýšená propustnost kapilár dostává na normální úroveň, vrací se pružnost a propustnost jejich stěnám, třísloviny pomáhají při kapilárním krvácení, kapilárních oxikózách, revmatickém zánětu srdeční nitroblány, při vysokém krevním tlaku a kurdějích. Čaj převyšuje svým účinkem všechny známé léky pro posílení činnosti kapilár
Černý čaj
1) Dáme vařit vodu
2) Nádobu, ve které budeme čaj spařovat, vyhřejeme (rozhodně bychom tento úkon neměli vynechat; pokud by se lístky zalily v nevyhřáté nádobě, voda se rychle ochladí a čaj se tak dokonale nevylouhuje
3) Když se voda blíží bodu varu, nasypeme do vyhřáté nádoby čajové lístky a na okamžik přiklopíme víčkem (čajové lístky ve vyhřáté a napařené nádobě zvláční)
4) Následně čaj spaříme vroucí vodou a přiklopíme víčkem (čaj louhujeme v rozmezí od 2 do 6 minut)
Zelený čaj
1) Dáme vařit vodu
2) Odměřené množství čajových lístků (jednu až dvě lžičky na čtvrt litr vody) vložíme na dno vyhřáté konvice či šálku
3) Vodu přivedeme k varu a počkáme, až se ochladí na teplotu vhodnou pro zvolený druh zeleného čaje (rozmezí 60 - 85 °C)
4) Zchladlou vodou požadované teploty zalijeme čajové lístky a přiklopíme (u kvalitnějších druhů zeleného čaje postupujeme obráceně, nejprve nalijeme vodu do nádoby a až potom do ní vsypeme čajové lístky, dosáhneme tak pomalého a rovnovážného louhování prvního nálevu a plné chuťi nálevu druhého)
5) Zelený čaj louhujeme zpravidla 2 až 5 minut, dle množství použitých čajových lístků a také chuti čajovníka
6) Při dalších zalití se postupně teplota vody zvyšuje, neměla by však přesáhnout 90°C; prodlužujeme i dobu louhování.
Oolong
Příprava většiny částečně oxidovaných čajů se příliš neodlišuje od čajů černých. S tím rozdílem, že by neměly být zalévány vodou vroucí, ale mírně zchladlou, okolo 95°C. Oolongy louhujeme v rozmezí od 4 do 8 minut, delší louhování nemá na chuť čaje žádný vliv.
Lapacho
4 čajové lžičky kůry Lapacho nasypte do 1 litru vroucí vody, 5 minut nechejte povařit a dalších 15 - 20 minut vyluhovat. Hotový čaj můžete lehce osladit nebo smíchat s bylinným či ovocným čajem. Může se pít teplý nebo studený během dne (nejlépe však na lačný žaludek). K přípravě čaje Lapacho se nesmějí používat nádoby z hliníku! Naopak vhodné je sklo nebo porcelán. Hotový neochucený nálev je lahodný, aromatický. Zdánlivě připomíná dubovou kůru ochucenou citrónem.
Maté
Tradičně se maté připravuje v tzv. kalabasse (vysušené tykvové slupce) a poté se pije horké nebo chlazené pomocí bombilly (kovové slánky). Do kalabassy nasypte 2-3 čajové lžičky lístků maté a přelijte mírně teplou vodou tak, aby lístky získaly pevnou konzistenci. Po několika minutách zalijte vroucí vodou a nechejte 3 - 5 minut vyluhovat. Opatrně do kalabassy vsuňte bombillu a osvěžující nápoj můžete pomalu popíjet. Aby se do slámky nedostaly žádné lístky, je na jejím spodním konci malé sítko. Nepřipravujte příliš silný nálev, aby se Vám bombilla neucpala! Tento proces můžete z jedné dávky maté opakovat až pětkrát. V případě potřeby použijte k ochucení cukr, citrón, pomeranč, rum, koňak nebo mléko.
Rooibos a Honeybush (čistý, ochucený)
Promyjte konvici horkou vodou.
Nasypte do ní rooibos - jednu čajovou lžíci na každý šálek.
Zalijte vroucí vodou.
Ponechte 5 - 10 minut vyluhovat. Nápoj je připraven
Bylinný čaj
Vařící vodou zalijte čaj v poměru 1,5 dl na jednu čajovou lžičku. Pokud čaj luhujete v konvici, pak přidejte navíc 1 lžičku na konvici. Nechejte 5 - 10 minut vyluhovat. Poté přeceďte.